September: rode eekhoorn

September: Rode eekhoorn (Sciurus vulgaris russus): Pluimstaart, een echte lekkerbek uit de familie van de knaagdieren

De dag-actieve rode eekhoorns leven in bossen, maar vertoeven steeds meer in parken en tuinen en bij voederplaatsen voor vogels, ook in de binnenstad.

In de herfst en winter eten eekhoorns vooral zaden. En ze leggen een zo groot mogelijke wintervoorraad aan van hazelnoten, beukennootjes, kastanjes en zaadjes van dennen, sparren en lorken. Ze begraven de zaden telkens alleen of met enkele samen in een ondiep putje. De wintervoorraadjes worden teruggevonden op geur. Maar vaak worden ze vergeten of niet teruggevonden en kunnen de noten kiemen en uitschieten. In de lente schakelen eekhoorns over op knoppen en scheuten en later ook op bloempjes van bomen, bessen, insecten en insectengallen, rupsen, zwammen en af en toe zelfs een vogeleitje of een jonge vogel. Echte nestrovers zijn ze niet. Daarvoor is het aantal vogeleieren in het dieet verwaarloosbaar.

Tijdens het klimmen en springen in de bomen dient de lange staart als roer. De pluimstaart, de elegante wijze van voortbewegen en de pluimpjes op de oren geven hen een hoge aaibaarheidsfactor.

Eekhoorns houden geen winterslaap. Ze zijn in de winter minder lang actief om niet te veel energie te verliezen. Bij hevige koude kruipen ze weleens samen in één nest. Eekhoorns maken meerdere nesten, met een onderscheid tussen rust- en slaapnesten. Soms schuilen ze in een boomholte of verlaten spechtenholte. Ofwel bouwen ze zelf een bol nest van takken met bladeren of naalden, met een binnenbekleding van stukjes bast, mos, varens, gras, … Het hoofdnest wordt vaker en langer gebruikt tijdens de winter of als kraamnest. Na de paring in het voorjaar worden beide partners weer solitair. Na 8 weken komen de jongen voor het eerst naar buiten. Na drie maanden jaagt de moeder hen weg en moeten ze een eigen woongebied zoeken. Prooivogels en marterachtigen zijn hun belangrijkste vijanden.

Weetjes:

  • Jongen van eenzelfde nest kunnen soms verschillende vaders hebben.
  • Eekhoorns worden 3 tot 7 jaar in het wild.
  • Uit onderzoek van de maaginhoud van verkeersslachtoffers blijkt dat veel truffelsporen terug te vinden zijn. Pluimstaart, de lekkerbek dus.