Oktober : inktzwam

Oktober: Geschubde inktzwam (Coprinus comatus), de meest voorkomende van de honderden soorten inktzwammen van België.

Tot in november is de geschubde inktzwam vaak in groepen te vinden in het bemeste gras van de stadsparken. In de jeugdfase is  de hoge hoed (5 – 15 cm) ei- tot klokvormig, wit met een lichtbruin, glad centrum en bedekt met grote, omgekrulde schubben. Op rijpere leeftijd scheurt de rand van de hoed in, kleurt zwart en wordt vloeibaar. Donkere ‘inkt’ druppelt nu uit de rand van de hoed. En dan ziet hij er helemaal niet smakelijk meer uit. Lekkerder dan een champignon in de winkel is hij niet en misschien zitten er al larfjes in. Laat ze staan omdat ze zo mooi zijn en nuttig voor insecten en slakken, die op hun beurt voedsel zijn voor vogels en egels.

Verwarren met de Grote kale inktzwam (Coprinus atramentarius) is mogelijk. Deze is giftig als je er een glaasje alcohol bij gebruikt. De Spechtinktzwam (Coprinus picaceus) ga je voornamelijk alleenstaand aantreffen in de buurt van beuken.

 

 


Als je onze stadswandelingen op www.vhm.be volgt, kom je deze wonderlijke natuur in de stad tegen. Een wandeling met stadsnatuurgids kan een leuk cadeautje zijn.