December: Hulst (Ilex aquifolium), sfeerbrenger met Kerstmis
Hulst is één van de inheemse, wintergroene loofbomen van onze streken. Hij kan gemiddeld 100 jaar oud worden en tot 10 m hoog. Hij houdt niet van vochtige grond, groeit traag in bossen, hagen en houtwallen. Hulststruwelen in bossen bieden bescherming aan vele dieren. De plant verdraagt schaduw en groeit als struik of kleine boom. Het blad is wintergroen, glanzend, leerachtig, eirond, 3 tot 7 cm en vooral onderaan de boom stekelig getand. De plant probeert zo om vraat van dieren tijdens de winter te voorkomen. In mei – juni bloeien kleine, witte, geurige bloemen in de bladoksels. De plant is tweehuizig en wordt bestoven door insecten. In de late herfst kleuren de vruchtjes rood. Dan is de hulst populair in kerststukjes. De bessen zijn giftig voor mensen maar niet voor vogels.
Hulsthagen werden vroeger geplant rond boerderijen, als weerhagen tegen dieven en vijanden. Door het stekelig karakter van zo’n haag was die ook geschikt als veekering. Volgens het oude bijgeloof zou de plant bescherming bieden tegen heksen en demonen, waarschijnlijk omwille van de stekels.
Als je onze stadswandelingen op www.vhm.be volgt, kom je deze wonderlijke natuur in de stad tegen. Een wandeling met stadsnatuurgids kan een leuk cadeautje zijn.