Juni: Gierzwaluw (Apis apis), koestersoort van de stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant.
Eigenlijk is de gierzwaluw geen zwaluw. Hij is meer verwant met de kolibries. Het verenkleed is zwart, behalve bij de keel die wit is. De licht gevorkte staart en de lange sikkelvormige vleugels zijn de voornaamste kenmerken. Ook zijn opvallende roep klinkt ’s zomers luid door de straten. Gierzwaluwen hebben zich vele eeuwen aangepast aan de mens en verlieten hun oorspronkelijk biotoop, nl. kliffen, rotsen of zelfs boomholtes. Dat ruilden ze in voor holtes in oude gebouwen in onze steden en dorpen. Elk gaatje of spleetje op goede hoogte biedt nestgelegenheid. Vaak tref je hen aan in kolonies.
Wat later dan de huis- en boerenzwaluw keert de gierzwaluw uit het zuiden van Afrika terug. Afstand? 7000 kilometer! Hij is een supervlieger! Al zigzaggend vangt hij wel om de 7 seconden een beestje. Zijn pootjes zijn zeer zwak, hij kan amper lopen. Hij heeft ze trouwens niet dikwijls nodig want hij vliegt bijna heel zijn leven lang. Hij slaapt en paart zelfs in de lucht. Zoals wij heeft hij twee hersenhelften. Terwijl de ene helft slaapt, let de andere wel op hoe er moet gevlogen worden.
De zang zijn scherpe, gierende geluiden.
Alleen om zich voort te planten landt het trouwe koppeltje op hetzelfde nest als het jaar voordien. Na ongeveer 100 dagen broedzorg zijn de jongen in staat om de terugreis naar Afrika te ondernemen.
Je kan via de website van de stad Leuven gratis een gierzwaluwennestkast aanvragen.
De stad controleert dan of jouw gevel geschikt is en plaatst de nestkast gratis.
Als je onze stadswandelingen op www.vhm.be volgt, kom je deze wonderlijke natuur in de stad tegen. Een wandeling met stadsnatuurgids kan een leuk cadeautje zijn.