Rambergpark geschiedenis

GESCHIEDENIS VAN HET RAMBERGPARK

 

Residentie van Caverson, Naamsestraat 70

Dit classicistische herenhuis, dat tegenwoordig dienst doet als studentenresidentie, was een voormalig Refugium van de celestijnenpriorij van Heverlee. Het telt drie verdiepingen en dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw (1).

De residentie werd vernoemd naar de familie ‘van Caverson’. Van origine een koopliedenfamilie, slaagde ze erin om in het midden van de 17de eeuw (1648) een trapje te stijgen op de sociale ladder en geadeld te worden door middel van een patentbrief. Vanaf het ogenblik dat de familie de adellijke titel had binnengehaald, lieten ze hun handelsactiviteiten vallen en kozen ze voor een ambtelijke carrière, met bijhorende universitaire studies (2).

In het Rambergpark, achter deze residentie gelegen, staat een prachtige Fraxinus excelsior (Gewone Es), in perfecte gezondheid, met een stamomtrek van 355 cm gemeten op 1,50 m hoogte (3).

(1) Bron: Inventaris vastgesteld bouwkundig erfgoed (2014)

(2) Bron: Het adellijk universiteitsbezoek in de 17de en 18de eeuw in de zuidelijke Nederlanden; Eline Van Onacker, UG, 2007 -2008 (Masterproef).

(3) Bron: Beltrees inventaris – Arboretum Wespelaar